plachta

plachta

plachta 800 912 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

plachta

(plachétka, koncovka, trávnica, grastuch, zelenica, trakovica, popolnica, poňva, hamvaš, trogtuch)
na Slovensku najrozšírenejšia textilná pomôcka na prenášanie rozličných bremien, zhotovená z ľanového a konopného plátna. Nosenie pomocou plachty na chrbáte, uviazanej na hrudi, bolo charakteristické najmä pre ženy. Ak plachtu použili muži, niesli bremeno na ramene alebo na šiji. V plachte sa prenášalo seno, obilné snopy, vrecia so zemiakmi a inými poľnohospodárskymi produktmi z poľa do dediny, ale aj na hospodárskych usadlostiach. V oblastiach s pozemkami ťažko prístupnými dopravným prostriedkom sa v plachte vynášal maštaľný hnoj naložený v koši alebo vo vreci. Používala sa aj na prenášanie košov pri zbere menšieho množstva palivového dreva. Plachta slúžila na osivo pri ručnom siatí. Prenášanie v plachte má pozoruhodnú terminológiu vykazujúcu určitý územný výskyt – batoh, betoh, baťoh – najrozšírenejší názov na južnom Slovensku baťu, buťor, termín noša, noška – západné Slovensko, Záhorie a okolie Trnavy. V oblasti východného Slovenska prevažuje termín zajda, zajdka, ajda. Dva termíny bremeno, bremje, bŕme, bremä a ťarcha sú menej frekventované. Osobitú funkciu doloženú z celého územia Slovenska mala plachta bez trakov na prenášanie detí, v ktorej sa na chrbte nieslo dieťa alebo košík z lubov, v ktorom bolo uložené.

Nosenie sena v plachte. Stará Lehota (okr. Nové Mesto nad Váhom), 1971, Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: M. Kosová

Paríková, M.: Transport ľudskou silou. In: Slovenský národopis, 1979, 3,449-473.
Paríková, E.: Návod na etnogafický výskum transportu a dopravy. Bratislava 1979.