opasok

opasok

opasok 800 533 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

opasok

(čeres)
doplnok mužského odevu. Opasok bol zo širokého pásu preloženej hladenej kože, zapínal sa na niekoľko remienkov a kovových praciek. Opasky boli zdobené vysekávaním, vyrážanými a vytláčanými motívmi, prešívanými úzkymi remienkami a vybíjaním kovovými cvočkami. Šírka opasku, počet a tvar praciek i jeho výzdoba sa regionálne menili. Vpredu opasku bola kapsa na uloženie drobných vecí. Opasok nosili muži len v horských oblastiach Slovenska. Chránil a upevňoval telo v drieku pri ťažkej práci. Opasky vyrábali na objednávku remenári alebo sa od nich kupovali na jarmokoch. Od začiatku 20. storočia nosenie opasku postupne zanikalo, najdlhšie pretrval iba v odeve pastierov oviec, stal sa symbolom ich odevu. Široký opasok v tradičnej umeleckej kultúre vystupuje ako magický predmet, ktorý prepožičiava hrdinovi nadprirodzenú silu. Motív je známy v piesňach a povestiach o zbojníkoch, najmä o Jánošíkovi.

Opasok, Štôla, okr.Poprad, 1961. Kresba K. Fulierová, Archív kresieb Ústavu etnológie SAV v Bratislave

Polonec, O.: Slovenské opasky, kapsy a spínadlá. Martin 1960.