odevná hygiena

odevná hygiena

odevná hygiena 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

odevná hygiena

činnosti zamerané na čistotu a údržbu odevu. Základom odevnej hygieny bolo pranie alebo zváranie, s následným škrobením a hladením odevu. Muži si košeľu a ženy rukávce vymieňali raz týždenne. Spodný odev sa vymieňal zriedkavejšie. Vrchný odev sa striedal podľa príležitosti nosenia. Súčiastky pracovného odevu sa používali dlhšie. Pastieri zvykli košeľu vyvarenú v masle, a tak chrániacu pred vlhkom nosiť celé leto. Nenosené odevné súčiastky sa držali v truhlách alebo skriniach. Pred hmyzom ich chránili vkladaním listov levandule, komonice, prípadne vetraním vonku na Veľký piatok. Špinavé šaty boli odložené v komore na žŕdke, aby sa vetrali. Posteľná bielizeň sa vymieňala, až keď bola viditeľne špinavá, v lete až po ukončení poľných prác. Na údržbu a úpravu jemných odevných súčastí sa zvykli na dedine špecializovať niektoré ženy.

Nosáľová, V.: Odievanie. In Slovensko – Ľud 2. Bratislava 1975.
Nosáľová, V.: Slovenský ľudový odev. Martin 1982.