zváranie

zváranie

zváranie 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

zváranie

starší spôsob prania odevov a bytových textílií. Zváralo sa pomocou horúcej vody a lúhu z dreveného popola v špeciálnej drevenej nádobe stojacej na troch nohách s otvorom na boku dna, nazývanej zvárka, palchovňa. Špinavý odev alebo textílie sa poukladali do zvárky, navrch sa vložilo vrecko s popolom alebo sa nalial vopred pripravený lúh (popol zaliaty horúcou vodou). Všetko sa zalialo horúcou vodou. Keď voda začala chladnúť, vypustila sa, ohriala a naliala späť. Výmena vody sa niekoľkokrát opakovala, pričom sa voda ohrievala na čoraz vyššiu teplotu. Keď voda po poslednom naliatí vychladla, zvyčajne na druhý deň, odevy alebo textílie sa v potoku na kameni alebo na drevenom stolci vyprali dreveným piestom a vyplákali. Keď sa pri potoku zišli viaceré ženy, navzájom si pomáhali. Na západnom Slovensku sa konopné súčasti zvykli pri zváraní na žltkasto prifarbovať rozložením ovsenej slamy medzi ne.