kmotrovstvo na robotách

kmotrovstvo na robotách 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

vzťah utvorený na zabezpečenie dozoru nad nedospelými robotníkmi pri dlhšom odchode na sezónne poľnohospodárske práce mimo bydliska. Chlapec alebo dievča, ktoré boli prvýkrát na takýchto prácach (prvák, prváčka), si zvolili krstných rodičov, príp. jedného, ktorí na nich dozerali a pomáhali im pri zaradení sa medzi dospelých robotníkov. Prijatie medzi ostatných robotníkov prebiehalo obyčajne obradným spôsobom (napr. po vyhotovení prvého snopu pri žatevných prácach krstný otec zvalil chlapca na zem a bil ho palicou), najčastejšie sa však takýto krst potvrdil oldomášom. Vzájomný vzťah medzi chránencom a zvoleným krstným rodičom sa prejavoval úctou a oslovovaním krstný otec, krstná mama.

Literatúra

Michálek, J.: K štúdiu života a kultúry sezónnych poľnohospodárskych robotníkov Myjavskej pahorkatiny. In: Slovenský národopis, roč. 12, 1964, s. 275-284.