jarmica

jarmica

jarmica 800 575 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

jarmica

(jaremko, krpač, krpadlo, kravský chomút)
drevený postroj na spriahanie jedného kusa hovädzieho dobytka. Na rozdiel od jarma je výskyt jarmice známy až od začiatku 19. storočia v hospodársky vyspelejších centrách Slovenska, odkiaľ sa až po 2. svetovej vojne šírila do odľahlejších oblastí. Masovejšie používanie jarmice súviselo s pestovaním zemiakov a spôsobom ich obrábania, vyplývajúceho z rozvoja mechanizácie poľných prác (oborávanie, resp. ohŕňanie ľahkými oradlami), kukurice (plečkovanie) a cukrovej repy pri použití jedného kusa dobytka v záprahu. Menej sa jarmica používala pri záprahu do ľahkého dvojkolesového voza (káry) a pri spriahaní dobytka na prípin v trojke (ak sa pred párom záprahu priahal jeden kus dobytka).

Typ jarmice. Nedatované. Archív kresieb Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Kresba A.B. Mann.

Literatúra

Podolák, J.: Rozšírenie jednozápražného jarma (na základe predbežných výsledkov výskumu EAS). In: Slovenský národopis 22, 1974, 3, 426-433.
Podolák, J.: Tradičné poľnohospodárstvo na Slovensku, Bratislava 2008, 200.