incest

incest

incest 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

incest

(krvismilstvo)
sexuálny vzťah alebo sobáš medzi blízkymi pokrvnými príbuznými (otcom a dcérou, matkou a synom, bratom a sestrou). V ľudských spoločenstvách je zákaz incestu univerzálnym pravidlom, porušenie tohto zákazu je postihované svetskými i náboženskými inštitúciami. Prevenciou porušenia zákazu bolo napríklad rozdelenie spoločenstva na skupiny pokrvne príbuzných. Ich členovia si mohli vyberať sexuálnych partnerov iba mimo svojej skupiny. V niektorých kultúrach sa incestom potvrdzovala čistota rodovej línie odvodzovanej od boha (dynastie faraónov starovekého Egypta). Z hľadiska tradičných predstáv mohol mať incest aj magický význam vyplývajúci z viery, že kto bez úhony poruší tento zákaz, získa nadprirodzené schopnosti a úspechy.

AutorPeter Salner

Ferák, V., Sršeň, Š.: Genetika človeka. Bratislava 1981.