hygiena bývania

hygiena bývania

hygiena bývania 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

hygiena bývania

činnosti a praktiky zamerané na čistotu a údržbu domu, jeho priestorov a okolia. Vonkajšie aj vnútorné steny hlinených, murovaných, ale aj zrubových domov ak boli omazané vrstvou hliny sa pravidelne, na jar pred Veľkou nocou a na jeseň pred hodmi omazávali hlinou a bielili vápnom. Hlinená podlaha sa štyri razy ročne vymazala hlinou, do ktorej bol na spevnenie pridávaný dobytčí trus. V niektorých oblastiach bolo zvykom ju raz týždenne ozdobne poliať vodou alebo posypať pieskom. Drevená dlážka sa raz týždenne vydrhla vodou. Podlaha sa každý deň zametala. Pred nepríjemným hmyzom v posteli, blchami sa chránili listami orecha alebo steblami rasce, ktoré vkladali do slamníka. Prístupu múch do domu bránil v lete textilný záves vo dverách. V dome sa múch zbavovalo pomocou sklenených alebo lepivých mucholapiek. K úrovni hygieny bývania neprispieval ani veľký počet osôb, ktorý spával v jednej miestnosti, v zime často aj s mláďatami zvierat. Veľmi nízka úroveň bývania bola v tých oblastiach, v ktorých sa do začiatku 20. storočia zachovali dymné izby. Súčasťou hygieny bývania bolo aj udržiavanie dvora a priľahlej časti ulice. O ochranu a čistotu studní a zdrojov vody v obciach sa starali ich užívatelia, čistotu verejných priestranstiev zabezpečoval richtár.