hlásnik

hlásnik

hlásnik 800 1089 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

hlásnik

(bachter, vartáš)
nočný strážnik, obecný sluha. Jeho úlohou bolo držať požiarnu stráž, dozerať na dodržiavanie nočného pokoja, chrániť dedinu pred nemravníkmi a zlodejmi. K jeho úradnému výstroju patrili: halena, halapartňa alebo palica, hlásny roh alebo trúba, lampáš. Službu nastupoval po zotmení a končil s brieždením. Pri obchôdzke dediny odtruboval každú hodinu. V lete trúbil na večierku o 22.00 hodine, v zime o 21.00 hodine. Čas ohlasoval vo veršoch. Z celého územia Slovenska ja známa, s malými regionálnymi obmenami, dur-molová hlásnická pieseň „Chvál každý duch Hospodina…“. Samostatná funkcia obecného hlásnika zanikla na Slovensku v 30. rokoch 20. storočia. V čase žatvy, mlatby, keď bola zvýšená potreba chrániť úrodu pred požiarom, služba nočného strážnika sa obyčajne zosilnila. Spravidla sa v nej vystriedali muži zo všetkých domov.

Nočný vartáš. Lednica (okr. Považská Bystrica), rekonštrukcia, 1978.  Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: Tibor Szabó
Nočný vartáš. Lednica (okr. Považská Bystrica), rekonštrukcia, 1978. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave. Foto: Tibor Szabó

AutorKatarína Apáthyová-Rusnáková

Literatúra

Apáthyová-Rusnáková, K., Stoličná, R.: Spoločenstvo obce a rodiny. In: Slovensko. Európske kontexty ľudovej kultúry. Zostavila R. Stoličná. Bratislava 2000, 171-189.
Filová, B.: Spoločenský a rodinný život. In: Slovensko. Ľud – II. časť. B. Filová a kolektív. Bratislava 1975, 947-984.