fľaškový tanec

fľaškový tanec

fľaškový tanec 800 1092 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

fľaškový tanec

(ponad fľašu, kolo fľašky, odzemok s fľašou a iné)
mužský, v niektorých prípadoch aj ženský improvizačný tanec s fľašou ako tanečnou rekvizitou. Tancoval sa prevažne ako sólový, ale aj dvojicový či trojicový tanec zameraný na súťaživosť a obratnosť tanečníkov. Najčastejšie sa vyskytoval ako variant mládeneckého cifrovania či odzemku. Základom sú tanečné improvizácie okolo a ponad fľašu postavenú na podlahe. Hudobný podklad tvorili melódie polky (východné Slovensko) a krútivých tancov. Fľaškový tanec sa obvykle netancoval na bežných tanečných zábavách, skôr pri výnimočnejších príležitostiach (napríklad na svadbe, pri zábavkách mužov, prijímaní medzi mládencov a podobne).
Tanec bol rozšírený na strednom a východnom, zriedkavo aj na západnom Slovensku. V súčasnosti sa sporadicky vyskytuje ako súčasť vidieckeho tanečného repertoáru na svadbách, ale obľúbené sú najmä jeho scénické spracovania vo folklórnych kolektívoch.

Ponad fľašku. Vernár (okr. Poprad). Vedecký archív ÚEt SAV, foto T. Szabó 1969.

AutorDana Kľučárová