čiapka

čiapka

čiapka 800 752 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

čiapka

mužská pokrývka hlavy. Čiapky boli buď s koženým okrúhlym viacdielnym dienkom podšitým kožušinou (Orava, Liptov, Horehronie) alebo s dienkom z modrého súkna (okolie Trenčína, Rajecká dolina, Abov). V strede dienka koženej čiapky bol kožušinový strapec. Súkenná čiapka mala strapec z pestrofarebnej vlny. Obe boli lemované čiernou barančinou. Kožené čiapky šili kožušníci a súkenné klobučníci. V zime sa kožená čiapka nosila čelom dozadu. Lem z kožušiny, okrem časti nad čelom, ktorá bola pevná, sa prehol cez čelo a uši. V 1. polovici 20. storočia prenikli z mestského prostredia do tradičného odevu kupované látkové čiapky so štítkom alebo na Horehroní pletené vlnené čiapky, ktoré nosili v zime drevorubači.

Čiapka, Krakovany, okr. Piešťany, 1971. Foto: Soňa Kovačevičová, Archív negatívov Ústavu SAV v Bratislave