Baránok boží

Baránok boží

Baránok boží 800 580 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

Baránok boží

(Agnus Dei)
v kresťanskej interpretácii symbol Krista. V podobe baránka so svätožiarou, s ranou na boku, z ktorej vyteká krv zachytávajúca sa v kalichu, s krížom a zástavou spodobuje obeť Ukrižovania a zároveň víťazstvo Vzkriesenia. Posvätenie baránka, úzko súvisiace s veľkonočným cirkevným obradom, sa zakorenilo aj v ľudových verských predstavách. Nadväzuje naň jedenie jahňacieho mäsa na Veľkú noc, formovanie ovčích syrov a pečenie veľkonočného koláča v tvare baránka, ozdobeného polevou z cukru a vaječného bielka, používanie paškálovej sviečky s motívom baránka. Podnetom na rozšírenie námetu v ľudovej výšivke a tkanine na kútnych plachtách a prikrývkach boli tiež renesančné vzorníky, kde sa motív baránka objavoval ako súčasť dekoratívnej kompozície.

Baránok boží. Detail z krížikovej výšivky na  kútnej plachte. Viničné (okr. Pezinok),1897. Foto H. Bakaljarová
Baránok boží. Detail z krížikovej výšivky na kútnej plachte. Viničné (okr. Pezinok),1897. Foto H. Bakaljarová

Cooper, J. L.: Lexicon Alter Symbole. Leipzig 1986.
Danglová, O.: Dekor/ Symbol. Dekoratívna tradícia na Slovensku a európsky kontext. Vydavateľstvo Veda. Bratislava 2001.
Hall, J.: Slovník námětů a symbolů ve výtvarném umění. Praha 1991.