Koláč z kysnutého cesta má pevne definovanú formu – okrúhly tvar spodku koláča a plnku, na ktorej je posadená vykrojená korunka kvetinového tvaru. Cez otvor v strede korunky vidno náplň, ktorá dotvára celkový vzhľad koláča. Používajú sa tri druhy náplne: tvarohová s hrozienkami, lekvárová (slivkový lekvár) a škoricová.
Z tradičného názvu osúch, označujúceho menší plochý okrúhly slaný alebo sladký koláč z chlebového cesta, ktorý v okolitých obciach už zanikol, bezprostredne vychádza zdrobnenina názvu osúšek. Napriek takmer storočnej existencii osúškov sa nikdy nerozšírilo ich pečenie mimo obce Závod do ďalších, čo i len bezprostredne susediacich obcí.
Na uchovávaní tradície pečenia osúškov v Závode sa podieľajú tri skupiny miestnych žien. Prvú a najväčšiu skupinu tvoria ženy v domácnosti, ktoré pečú osúšky len pre potreby vlastnej rodiny. Druhú skupinu tvorí niekoľko neškolených pekárok, ktoré osúšky pečú vo väčších množstvách na objednávku, najmä v prípade svadieb. Napokon ich do sortimentu svojich výrobkov zaradila aj lokálna pekáreň, v ktorej pracujú miestne ženy. Všetky tri skupiny žien pečú osúšky na základe osobných znalostí a skúseností, aj za použitia písaných receptov.
Kontinuita znalostí pečenia osúškov medzi generáciami je zabezpečená aj prostredníctvom občianskych združení Dom 1890 a Folklórny súbor Závodzan, ako aj cez komerčnú výrobu spoločnsoti Cukráreň za Vodú, s. r. o. Osobitým miestom prezentácie sú viaceré obecné slávnosti, ako aj ľudový dom Dom 1890, jedno zo živých centier tradičnej ľudovej kultúry v záhorskom regióne, ktoré sa snaží posilniť v mladej generácii vzťah k miestnej tradícii.