Tance s vyhadzovaním v myjavsko-trenčianskej oblasti

Tance s vyhadzovaním v myjavsko-trenčianskej oblasti 2560 1709 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru
Krútivé tance s vyhadzovaním partnerky, lokálne nazývané aj na kúbi, vihadzovaná, vihadzuvaná, sellácka, slovenská, slovenčina, šálená, lubinská, vrťená, hustí, čardáš sú špecifickým prejavom tanečného folklóru na území medzi mestami Myjava a Trenčín a v ich blízkom okolí a tiež v podhorských obciach na ľavej strane Váhu južne od Nového Mesta nad Váhom. Sú to krútivé párové tance starého štýlu, improvizačného charakteru. Forma tanca nesie všetky znaky starších párových tancov v uzavretom držaní a polobočnom postavení tanečníkov. Štruktúra tanca pozostáva z viacerých tanečných dielov – predspev či rozkaz tanečníka pred muzikou, cifrovanie tanečníka, privolanie partnerky, cifrovanie partnerov, párové krútenie a dvíhanie partnerky. Priebeh tanca nemusí obsahovať všetky spomínané diely, no práve vyhadzovanie partnerky je výrazným identifikačným znakom tohto tanca v myjavsko-trenčianskej oblasti. Tanečník v tesnom držaní vyhadzuje tanečnicu do výšky tak, že si mu po výskoku kľakne či sadne na bedro, stehno, plece. Tanec mal a má zábavnú funkciu, no nedá sa vylúčiť jeho súvis s mágiou plodnosti. Nositeľmi prvku boli v minulosti účastníci tradičných tanečných príležitostí pri ľudovej hudbe, ktorí zohrávali najdôležitejšiu úlohu pri tradovaní prvku do súčasnosti. Zmenou tanečného repertoáru sa však tieto tance dostávali do úzadia a ich nositeľmi sa od polovice 20. storočia stávali aj členovia folklórnych kolektívov. Tí zachovávajú prvok vďaka interpretácii v rámci scénických podujatí, ale aj v rámci spontánneho tancovania počas edukačných aktivít a zábav pri ľudovej hudbe až do súčasnosti. Krútivé tance s vyhadzovaním partnerky sú vnímané miestnym spoločenstvom, ako aj pri pohľade zvonka, ako najvýraznejší identifikačný symbol tanečného folklóru myjavsko-trenčianskej oblasti.
Centrum tradičnej kultúry v Myjave
2021
CTLK-RZNKD-2020/004
Vizuál osvedčenia - text na bielom podklade, vodoznak znaku SR, podpis ministerky kultúry a predsedníčky odbornej komisie, orámované paspartou s grafikou paličkovanej čipky.