zrkadlo

zrkadlo

zrkadlo 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

zrkadlo

pomôcka pri telesnej hygiene a bytový dekoratívny predmet, v duchovnej a umeleckej kultúre tiež magický a čarovný prostriedok. Do začiatku 20. storočia sa v domácnostiach nachádzali skôr malé ako veľké zrkadlá. Veľké nástenné zrkadlá v ozdobných rámoch sa stali súčasťou interiéru až keď sa izba stala bezdymnou, prípadne parádnou. Malý kúsok zrkadlo býval súčasťou daru lásky, medovníkového srdca alebo praslice. Obdarovaný mohol v ňom uzrieť seba ako milovanú osobu. Ak bol v dome mŕtvy, muselo sa zrkadlo zastrieť aby sa v ňom nezhliadol a nevracal sa. Rozbitie zrkadla znamenalo sedem rokov nešťastia. V rozprávkach zrkadlo hovorilo pravdu alebo informovalo o tom čo sa dialo na vzdialených miestach.