živôtik

živôtik

živôtik 800 450 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

živôtik

(prucel, kabátik, lajblík, vist)
druh základného ženského odevu, bez rukávov pokrývajúci hornú časť tela po pás. Živôtiky sa šili z jednofarebných i vzorovaných textílií (súkno, zamat, brokát, damask, kašmír, kartún), podšité boli plátnom. Strihy boli rovné alebo tvarované, s plytším alebo hlbším krčným výstrihom, okrem oblých tvarov boli aj hranaté a hrotité. Vpredu boli živôtiky otvorené alebo sa spínali gombíkmi, sponami či sa šnurovali. Zdobili sa výšivkou, šnurovaním a nášivkami. Strihy, materiál a výzdoba živôtikov sa dobovo i regionálne menili. Živôtiky sa obliekali na rukávce alebo ženskú košeľu. Do tradičného odevu začali prenikať v 18. storočí. Za najstaršiu formu živôtika možno považovať súkenný živôtik s hrotitým výstrihom, ktorý bol prišitý k súkennej sukni. Nosenie živôtikov nebolo na Slovensku všeobecné. V niektorých regiónoch južného a juhozápadného Slovenska sa nenosili, prípadne boli súčasťou iba pracovného odevu.

Živôtiky z rôznych materiálov, okolie Bardejova, 1957. Kresba R. Mikulová, Archív kresieb Ústavu etnológie SAV v Bratislave

Nosáľová, V.: Odievanie. In Slovensko – Ľud 2. Bratislava 1975.
Nosáľová, V.: Slovenský ľudový odev. Martin 1982.