získavanie pôdy

získavanie pôdy

získavanie pôdy 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

získavanie pôdy

premena lesnej alebo ladom ležiacej pôdy na poľnohospodársku. Tento proces tvorby kultúrnej krajiny mal v jednotlivých historických obdobiach rôznu intenzitu. V období pred Veľkou Moravou i počas jej trvania, keď malo poľnohospodárstvo ešte cyklický charakter, bolo získavanie pôdy najintenzívnejšie. Tomuto štádiu agrárnej kultúry zodpovedá žiarové hospodárenie. Potreba novej pôdy pretrvala celé obdobie feudalizmu. Jej získavanie súviselo najmä so šoltýskou a kopaničiarskou kolonizáciou. Vďaka nim sa na Slovensku až do začiatku 20. storočia udržali aj tradičné spôsoby získavania pôdy, ktoré tvoria etnografické analógie archeologickému materiálu z najstarších vývinových stupňov agrárnej kultúry Slovenska.

Kučera, M.: Slovensko po páde Veľkej Moravy. Bratislava 1974.
Horváth, P.: Poddaný ľud na Slovensku v prvej polovici 18. storočia. Bratislava 1963.