závoj

závoj

závoj 800 1144 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

závoj

(fáteľ, šlajer)
súčasť svadobného venca mladuchy, ktorý mala na hlave počas svadobného obradu. Závoj bol z bieleho jemného tylu alebo čipkoviny rôznej dĺžky. Do tradičného obradového odevu prenikol z mestského prostredia na prelome 19. a 20. storočia všade tam, kde tradičný ženský odev začal prijímať prvky mestského odevu.

Mladucha vo svadobnom venci z umelých kvetov a so závojom, ženích v polokroji s kabátikom a jazdeckými nohavicami, Dulovce, okr. Komárno. 30. roky 20. storočia. Repr. H. Bakaljarová, Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave