zadná zástera

zadná zástera

zadná zástera 800 568 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

zadná zástera

(fjertoch, kasanica, okolek, opona)
druh ženského základného odevu kryjúca zadnú časť tela od pása nadol. Zadná zástera plnila funkciu sukne, patrila k pracovnému aj sviatočnému odevu. Najrozšírenejšou formou bola široká zástera, ktorej predné konce boli prekryté vpredu opásanou zásterou. Zriedkavejšou formou bola úzka zástera. Zadné zástery sa šili z obdobných materiálov z akých bola predná zástera, bývali nezdobené. Výnimočne boli z domáceho, drobno nariaseného konopného plátna, s výšivkou cez zbery. Zadná zástera patrila do tradičného odevu najmä v okolí Senice, Myjavy, Trnavy, Piešťan, výnimočne v Rajeckej doline a na Horehroní.

Zadná zástera, Hrnčiarovce, okr. Trnava, 1955. Kresba R. Mikulová, Archív kresieb Ústavu etnológie SAV v Bratislave

Nosáľová, V.: Odievanie. In Slovensko – Ľud 2. Bratislava 1975.
Nosáľová, V.: Slovenský ľudový odev. Martin 1982.