vnútornosti

vnútornosti

vnútornosti 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

vnútornosti

požívateľné vnútorné orgány zvierat. Na prípravu jedál sa používala pečeň, srdce, mozog, obličky i črevá (bambúchy, droby), ale najmä pľúca (pajšle) a držky (kutle), z ktorých sa v tradičnej slovenskej kuchyni varili polievky a omáčky. Jedlá z vnútorností boli rozšírené aj v mestskom prostredí, najmä v rodinách robotníkov a chudobnejších remeselníkov, ktorých zvykli preto prezývať „pľúckarmi“. Na dedinách sa vnútornosti využívali najmä po zabíjačke. Pľúca, pečeň, slezina, srdce, obličky, jazyk sa spracovali do jaterníc a tlačenky. Jaternice a klobásy sa plnili do vyčistených čriev, tlačenka do žalúdka, prípadne močového mechúra. V niektorých lokalitách stredného Slovenska sa očistené ovčie črevá zasolili do malých súdkov a predávali vo Viedni výrobcom jaterníc. Ak bola možnosť, aj dedinské obyvateľstvo nakupovalo vnútornosti u mäsiarov, pretože boli lacnejšie než iné druhy mäsa. Pľúcka na smotane, pečienková omáčka, držková polievka boli častými jedlami na chudobnejších svadbách.