• Search
    Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Filter by Custom Post Type
    Pages
    Posts
    Zoznamy NKD
    Encyklopédia

urda

urda

urda 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

urda

horná, tučnejšia vrstva ovčej srvátky. Srvátka, ktorá zostala v kotle po vybratí hrudy ovčieho syra, sa ohrievala nad vatrou dovtedy, kým sa nezačali na povrchu objavovať bubliny. Kotol sa odstavil z ohňa a zo srvátky sa zobrala vrchná hustá vrstva – urda. Preliala sa do inej nádoby, kde sa miešala a chladila prelievaním. Takto sa z nej robila jemná žinčica. Urda sa používala aj na mastenie zemiakov alebo halušiek. Vyrábalo sa z nej ovčie maslo.

AutorRastislava Stoličná

Literatúra

Podolák, J.: Tradičné ovčiarstvo na Slovensku. Bratislava 1982.