telesná hygiena

telesná hygiena

telesná hygiena 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

telesná hygiena

činnosti zamerané na zabezpečenie čistoty tela a telesného zdravia. Základom telesnej hygieny bolo denné umývanie chladnou vodou ráno a pred jedlom. V sobotu večer alebo v nedeľu ráno sa umývalo teplou vodou do pol tela alebo bolo kúpanie v koryte. Častejšie bolo kúpanie detí do 6 mesiacov veku a letné kúpanie. Ženy si vlasy umývali a česali raz týždenne pri kúpaní, často v dažďovej vode. Pevné okrúcanie a spletanie vlasov spôsobovalo ich vypadávanie. Na úpravu vlasov používali ženy aj prostriedky, ktoré boli často nehygienické. Súčasťou hygieny mužov bolo holenie. Strihanie nechtov nebolo pravidelné (dieťaťu v prvom roku života ich mala matka len ohrýzať). V prvej polovici 20. storočia nebolo ešte všeobecne rozšírené čistenie zubov (šúchanie soľou, mydlom, žuvanie živice).

Nosáľová, V.: Odievanie. In Slovensko – Ľud 2. Bratislava 1975.