sečkový tanec

sečkový tanec

sečkový tanec 800 580 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

sečkový tanec

(sečkársky tanec)
špecifický napodobňovací tanec z oblasti bývalej Nitrianskej stolice. Základ tanečno-pohybovej stránky tvorilo napodobňovanie starého spôsobu rezania slamy kosovou rezačkou na sečku. Choreografické časti tanca sú: „hajdúske“ roztancovanie mužov v stoji alebo muža proti skromne tancujúcej tanečnici, následné tancovanie v podpore ležmo, pričom sa pohybom pravice pod ľavú pazuchu napodobňuje, ako sa pchá slama do sečkárskej truhlice. Zavŕšením tanca bolo vykrútenie partnerky. Hudobný podklad k tancu tvoril nápev melódie sprievodnej piesne: Rezal sečkár sečku, sečku… Sečkový tanec sa dochoval len v troch lokalitách: Krakovany (sečkový), Turá Lúka a Sládečkovce (sečkársky).

Tanec sečkový. Folklórna skupina z Turej Lúky (okr. Myjava). FF Východná, Vedecký archív ÚEt SAV, foto T. Szabó 1981.

AutorDana Kľučárová