porekadlo

porekadlo

porekadlo 717 323 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

porekadlo

ustálený obrazný výrok, ktorý má skôr konštatujúci ako hodnotiaci charakter. Tvorí uzatvorenú vetu, ktorá sa obsahom viaže ku konkrétnemu prípadu alebo situácii. Z jazykového hľadiska sú pre porekadlá príznačné slovesá, napríklad: Dvakrát meraj, raz strihaj. Domáce i zahraničné vedecké názory definujú porekadlo veľmi široko, pričom sa rozdielne určuje, čo je príznakom ich žánru. Pre jedných sú porekadlá súčasťou prísloví, pre iných výrazom s humoristickým a poučným zameraním, pre ďalších ustáleným obrazným výrokom kratším ako príslovie. Častokrát je veľmi ťažké odlíšiť porekadlo od príslovia, napríklad: Vykľulo sa šidlo z vreca je porekadlo, ale Šidlo vo vreci neutajíš je príslovie. Najbližšie k sebe majú porekadlá s gnómickými prísloviami (vyjadrujúcimi životné múdrosti).
Na základe jazykových vlastností rozdeľujeme porekadlá na:

1. porekadlá so súvetnou stavbou, v ktorých sa obraznou formou vyjadruje isté konštatovanie. Príznačné je, že sloveso je obvykle vo forme minulého času, napríklad: Vajatali hory, porodili myš;
  2. porekadlá so stavbou jednoduchej vety, v ktorých sa ich konštatujúci zámer vyjadruje v minulom čase, napríklad: Trafila kosa na kameň.

Veľký súbor výrokov tvoria porekadlá s konkrétnym významom, ktorých textová funkcia je konštatujúca: Na starú šatu prišíva nové záplaty, prípadne výroky so štruktúrou korelácie, ktoré však v konkrétnom použití môžu nadobudnúť funkcie príslovia: Aká bolesť, taká masť je porekadlo, ale tento výrok môže nadobudnúť imperatívnu funkciu príslovia: Aký pánbodaj, taký uslyš!

Porekadlá a úslovia na tému papuľa. Prevzaté zo zbierky A. P. Zátureckého: Slovenské príslovia, porekadlá, úslovia a hádanky. Bratislava 1965, 221

AutorZuzana Profantová

Záturecký, A. P.: Slovenské príslovia, porekadlá, úslovia a hádanky. Bratislava 2005.
Profantová, Z.: Slovenské príslovia a porekadlá. Výber zo zbierky A. P. Zátureckého. I. a II. zväzok. Bratislava 1996.