pokrovec

pokrovec

pokrovec 708 757 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

pokrovec

(koberec)
bytová textília slúžiaca na prikrytie pri spaní. Vlnené pokrovce boli zošité z dvoch pôl postavu – nesplstenej vlnenej textílie tkanej plátnovou väzbou. Vzory na pokrovci, štvorce alebo pruhy vznikli striedaním svetlej a tmavej ovčej vlny. Okrem vlnených pokrovcov v oblasti medzi Spišom a Šarišom sa používali aj polovlnené pokrovce. Spôsob tkania polovlnených pokrovcov bol určovaný materiálom osnovy Ak bola osnova vlnená, tak útok bol z konopnej alebo ľanovej priadze a tkali sa plátnovou väzbou. Ak bola osnova konopná alebo ľanová, tak útok bol vlnený a tkali sa ripsovou väzbou. Vlnené a polovlnené pokrovce sa vyskytovali najmä v horských oblastiach. Na tradíciu vlnených pokrovcov nadviazalo tkanie handričkových kobercov, ktoré sa rozšírili najmä v 2. polovici 20. storočia. Tkali ich remeselní tkáči aj ženy podomácky. Vzory handričkových kobercov sa v priebehu polstoročia menili, od užších alebo širších pásikov, cez menšie či väčšie štvoruholníky až po motívy veľkých kvetov. Pôvodne slúžili na zakrytie slamy v posteliach. Po rozšírení drevenej dlážky v dome, ktorá nahradila hlinenú podlahu, sa začali používať na jej pokrytie.

Pokrovec, Žakarovce, okr. Gelnica, 1953. Foto: Soňa Kovačevičová. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave