medovina

medovina

medovina 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

medovina

kvasený nápoj z medu a vody. Med očistený od vosku, ktorý splýval z polámaných včelích plástov alebo bol vytápaný nad ohňom, mohol slúžiť na výrobu nápoja už v čase, keď sa plásty s medom divých včiel zbierali v lesoch. Stredoveké predpisy hovoria, že pri výrobe medoviny sa med a voda miešali v rôznych pomeroch, aby mohol prebehnúť kvasný proces. Na podporu fermentácie sa do nápoja pridával aj výťažok divého chmeľu alebo tekuté droždie. Medovinu poznali starí Slovania, Germáni a iné národy. Vo výžive ľudí zastávala také miesto, aké má v súčasnosti pivo. Najlepšiu medovinu vyrábali na Slovensku v 18. storočí v Levoči. Do medoviny sa niekedy dodávala šťava z ovocia (čučoriedky) alebo sa korenila, napríklad škoricou alebo muškátovým orieškom. Považovala sa za ľudový liek horných ciest dýchacích a trávenia. O tom, že varenie medoviny bolo tradičným zamestnaním, svedčia aj priezviská typu Medovarský. Z Gemera pochádza údaj o pití mjadovky, sladkej vody, ktorá vznikla poliatím voštín po vytlačení medu. V priebehu 19. storočia začala výroba medoviny postupne zanikať. V poslednom období niektorí výrobcovia opäť obnovili jej výrobu, ktorú prezentujú ako tradičný slovenský nápoj.

Literatúra

Stoličná, R.: Tradičné nízkoalkoholické nápoje a ich význam v dejinách výživy. In: Nápoje v minulosti a prítomnosti Slovenska. (Zostavili: J. Baďurík, P. Kóna, R. Pekník.) Prešov 2001, 167–171.