mazúrka

mazúrka

mazúrka 800 1146 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

mazúrka

(mazuľa, mazuľka, savojanka)
zľudovelý novodobý párový tanec poľského pôvodu. Do ľudového prostredia prenikla cez meštianske a obrodenecké zábavy v 2. polovici 19. a začiatkom 20. storočia. Na Slovensku mala dve základné choreografické podoby:

1. pár v čelnom postavení a držaní za pás sa tanečne presúval a krútil drobnými prešľapmi na každú dobu ľubovoľne po tanečnom priestore;
  2. partneri v postavení a držaní za sebou nakúkali na seba postupujúc po priestore a na záver hudobno-tanečnej strofy urobili podvrtku.

Hudobný podklad k tancu najčastejšia tvorila pieseň Na Bílej hore, sedláček ore… alebo Keby ja mal funt tabaku… v trojdobom takte a v mierne rýchlom tempe. Mazúrka aj napriek jednoduchosti a obľube najmä na západnom Slovensku nedosiahla na slovenskom vidieku postavenie dominujúcich novodobých tancov, akými boli čardáš, polka a valčík. V súčasnosti sa vyskytuje už len v scénickom spracovaní folklórnych kolektívov.

Zápis piesne k mazúrke. Horné Orešany (okr. Trnava), 1964.
Nato som k vám prišjél... Pieseň k tancu mazurka. Spievajú Mária Bulková a Anna Santová z Trenčianskej Turnej (okr. Trenčín), 2009. Archív Jozefa Lehockého.

Mazúrka. Folklórna skupina, Kubrá (okr. Trenčín). Vedecký archív ÚEt SAV, foto T. Szabó 1980.

AutorDana Kľučárová

Literatúra

Dúžek, S. – Garaj, B. – Klepáčová, E.: Ľudové tance Šariša. Ľudové tance slovenských regiónov. Bratislava 2006.