masť

masť

masť 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

masť

(šmalec)
vyškvarený bravčový alebo hydinový tuk. V tradičnej slovenskej kuchyni sa na prípravu jedál najviac používa bravčová masť, v menšom rozsahu masť husacia a kačacia. Bravčová masť bola po mäse pre svoju vysokú kalorickú hodnotu a mnohoraké využitie v kuchyni najdôležitejším produktom domácej zabíjačky. Masť sa dala jednoducho a dlhodobo skladovať. Najviac a najkvalitnejšej masti sa získavalo z chrbtovej slaniny ošípanej. Na škvarenie sa nepoužívali časti tuku prerastené mäsom. Pred vyškvarením sa tuk pokrájal na kocky, z ktorých postupným topením vznikla tekutá masť a oškvarky. Škvarením sa živočíšny tuk zbavoval vody, vysokou teplotou sa sterilizoval, a preto sa nekazil. Masť sa naliala do hlinenej alebo smaltovanej nádoby, kde stuhla a na chladnom mieste vydržala vyše roka. V kuchyni mala široké uplatnenie. Používala sa na prípravu zápražiek na zahustenie polievok či prívarkov, na vyprážanie a na mastenie jedál. Obľúbená bola ako nátierka na chlieb. Aj v súčasnosti patrí bravčová masť k najkonzumovanejším tukom na slovenskom vidieku. V nížinných oblastiach Slovenska sa v kuchyni využívala aj hydinová masť z husí alebo kačíc.