masťhttps://www.ludovakultura.sk/wp-content/themes/movedo/images/empty/thumbnail.jpg150150Centrum pre tradičnú ľudovú kultúruCentrum pre tradičnú ľudovú kultúru//www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2020/03/ctlk_logotyp_vertikal-farebny-pozitivny_sk.svg
masť
(šmalec)
vyškvarený bravčový alebo hydinový tuk. V tradičnej slovenskej kuchyni sa na prípravu jedál najviac používa bravčová masť, v menšom rozsahu masť husacia a kačacia. Bravčová masť bola po mäse pre svoju vysokú kalorickú hodnotu a mnohoraké využitie v kuchyni najdôležitejším produktom domácej zabíjačky. Masť sa dala jednoducho a dlhodobo skladovať. Najviac a najkvalitnejšej masti sa získavalo z chrbtovej slaniny ošípanej. Na škvarenie sa nepoužívali časti tuku prerastené mäsom. Pred vyškvarením sa tuk pokrájal na kocky, z ktorých postupným topením vznikla tekutá masť a oškvarky. Škvarením sa živočíšny tuk zbavoval vody, vysokou teplotou sa sterilizoval, a preto sa nekazil. Masť sa naliala do hlinenej alebo smaltovanej nádoby, kde stuhla a na chladnom mieste vydržala vyše roka. V kuchyni mala široké uplatnenie. Používala sa na prípravu zápražiek na zahustenie polievok či prívarkov, na vyprážanie a na mastenie jedál. Obľúbená bola ako nátierka na chlieb. Aj v súčasnosti patrí bravčová masť k najkonzumovanejším tukom na slovenskom vidieku. V nížinných oblastiach Slovenska sa v kuchyni využívala aj hydinová masť z husí alebo kačíc.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku. Niektoré sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú analyzovať a zlepšovať váš používateľský zážitok. Skontrolujte svoje možnosti a vyberte si.
Ak máte menej ako 16 rokov, uistite sa, že ste získali súhlas od svojich rodičov alebo opatrovníka na používanie nevyhnutných cookies.
Vaše súkromie je pre nás dôležité. Nastavenia cookies môžete kedykoľvek upraviť. Pre viac informácií o tom, ako používame údaje, prečítajte si naše zásady ochrany osobných údajov. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na tlačidlo nastavení nižšie.
Upozorňujeme, že ak sa rozhodnete zakázať niektoré typy cookies, môže to ovplyvniť váš zážitok zo stránky a poskytované služby.
Základné cookies a služby umožňujú základné funkcie a sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky. Tieto cookies a služby nevyžadujú súhlas používateľa podľa GDPR.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.