lajblíkhttps://www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2017/10/lajblik.jpg800857Centrum pre tradičnú ľudovú kultúruCentrum pre tradičnú ľudovú kultúru//www.ludovakultura.sk/wp-content/uploads/2020/03/ctlk_logotyp_vertikal-farebny-pozitivny_sk.svg
lajblík
(prucel, kamizol)
súčasť mužského základného odevu. Lajblíky sa šili z rôznych jednofarebných i vzorovaných materiálov. Na západnom Slovensku prevládali lajblíky z hodvábu a brokátu, na strednom z jemného súkna a na východnom Slovensku boli buď zo súkna, alebo zo zamatu. Lajblík bol bez rukávov, siahal obvykle do pása, na západnom Slovensku len do pol hrude. Šili ich dedinskí krajčíri. Výzdoba lajblíkov pozostávala z výšiviek, šnurovania a gombíkov, ktoré vo väčšine prípadov mali len ozdobnú funkciu. Lajblíky vo väčšine regiónov Slovenska patrili k súčiastkam len sviatočného odevu. Na strednom Slovensku, v niektorých lokalitách sa vôbec nenosili, tam ich nahrádzali kožušteky.
Lajblík, Jedlinka, okr. Bardejov, 1957. Foto: Soňa Kovačevičová, Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku. Niektoré sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú analyzovať a zlepšovať váš používateľský zážitok. Skontrolujte svoje možnosti a vyberte si.
Ak máte menej ako 16 rokov, uistite sa, že ste získali súhlas od svojich rodičov alebo opatrovníka na používanie nevyhnutných cookies.
Vaše súkromie je pre nás dôležité. Nastavenia cookies môžete kedykoľvek upraviť. Pre viac informácií o tom, ako používame údaje, prečítajte si naše zásady ochrany osobných údajov. Nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť kliknutím na tlačidlo nastavení nižšie.
Upozorňujeme, že ak sa rozhodnete zakázať niektoré typy cookies, môže to ovplyvniť váš zážitok zo stránky a poskytované služby.
Základné cookies a služby umožňujú základné funkcie a sú nevyhnutné pre správne fungovanie webovej stránky. Tieto cookies a služby nevyžadujú súhlas používateľa podľa GDPR.
Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.