kyseľ

kyseľ

kyseľ 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

kyseľ

(ciberej, kyselica, kyslá polievka, kvaskovica, kvašna polifka, rosolanka, var, varjanka)
polievka z nakvasenej múky, chlebového kvásku, prípadne chleba. Pridaním vody alebo šťavy z kyslej kapusty a varením vzniklo riedke, niekedy až kašovité jedlo s kyslastou chuťou. Kyseľ patrí k archaickým druhom polievok, ktoré boli v stredoveku známe v celej Európe. Na Slovensku sa v 20. storočí takáto polievka pripravovala len sporadicky, iba vo východoslovenských regiónoch sa ešte varila ako typické krajové jedlo. Kyseľ sa zvykol najviac konzumovať v období pôstu. Podľa tejto polievky bola niekde nazvaná aj slamená figurína – symbol zimy, ktorú dievčatá obradne vynášali z dediny na Smrtnú alebo Kvetnú nedeľu. V Honte ju volali kyselica a na Orave kyseľova žena. Kyslá obilninová polievka sa často varila v Poľsku a na Ukrajine, kde sa nazývala kyseľ, žur, boršč.

AutorRastislava Stoličná

Pozri aj
Literatúra

Markuš,M.: Čo treba vedieť o kyseli. In: Výživa a zdravie, r. 10, 1965, s. 70.
Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.

Preskočiť na obsah

Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.

Prijať všetky Prijať len potrebné