korýtkové husle

korýtkové husle

korýtkové husle 800 1082 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

korýtkové husle

druhy ľudových huslí, ktoré majú vyžľabčenú rezonančnú skrinku, zakrytú samostatnou hornou doskou. Patria k nim 30 – 50 cm dlhé detské dlabané husle z vŕby alebo smreku, s odsadeným krkom. Z Liptova sú to malé úzke oktávky loďkového tvaru z jedného kusa dreva (dĺžka 50 – 55 cm, šírka na oboch koncoch 3 – 5 cm, v strede 7 – 8 cm). Veľké oktávky s osobitým krkom majú rezonančnú skrinku eliptického tvaru (dĺžka 35 cm, šírka v strede 16 – 18 cm). Korýtkové husle na Kysuciach a ždiarske žľobcoky na Spiši sú s krátkym krkom, ukončeným vyrezávanou hlavou vtáka, orla alebo hlavy pastiera. Majú len nepatrné zúženie v strede nástroja, silne zaoblený vydlabaný korpus a klenutú hornú dosku. Väčšina nástrojov sa vyrába z javora (Ej, hrajte že mi, hrajte, husličky z javora), horná doska je zo smreka, sláčik lukovitého tvaru je z jedle. Dnešné ľudové husle sú zhodné s fidulami na freskách z Levoče (14. storočie), Žehry a Batizoviec. Ako moderné husle sú vyobrazené v Senickom kancionáli (17. storočie). Najbohatšia variabilita fidulových a husľových tvarov sa uchovala v detských nástrojoch a v tradícii korýtkových huslí na severnom Slovensku, ktoré pokračujú dnes v nástrojoch s umelecky bohato vyrezávanými korpusmi.
Hra na goralské korýtkové husle. M. Králik, Bratislava, 2008. Archív Koordinačného centra TĽK.

Žlobcoky. Muzikant M. Pitoňák, Ždiar (okr. Poprad), 70. roky 20. storočia. Foto T. Szabó.

Literatúra

Elschek, O.: Slowakische Volksmusikinstrumente. Die Volksmusikinstrumente der Tschechoslowakei, Teil 2. Handbuch der europäischen Volksmusikinstrumente Serie I. Band 2. VEB Deutscher Verlag für Musik, Leipzig 1983, 93-107.
Mikušová, L.: Strunné nástroje. Pamiatky a múzeá 2, 1997, 50-53.
Plavec, M.: Majstri. Výrobcovia ľudových hudobných nástrojov na Slovensku. Bratislava 2003, 164-175.