kalkýš

kalkýš

kalkýš 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

kalkýš

(kelkýš, keltýš)
sladké pečivo z naklíčeného pšeničného alebo ražného zrna. Tradičné jedlo jarného obdobia s vysokou biologickou hodnotou, známe najmä v strednej a južnej časti západného Slovenska. Príprava kalkýša nebola všade rovnaká. Obilné zrno sa zalialo vodou a nechalo na teplom mieste klíčiť. Vyklíčené sa roztĺklo v mažiari na kašu. Niekde sa piekla v pekáčoch iba kaša, inde sa zmiešala s múkou, nechala sa vykysnúť a upiecť. Inde sa pečivo pripravovalo tak, že sa vyklíčené zrno vo vode vymývalo až kým voda nebola biela. Scedená voda sa zahustila múkou na kašu, ktorá sa upiekla v peci alebo v rúre šporáka. Kalkýš chutil ako medovník a piekol sa najmä v pôstnom období pred Veľkou nocou.

AutorRastislava Stoličná

Literatúra

Holuby, Ľ.: Kaľkýš u Slovákov údolia Nitry. In: Národopisné práce. Bratislava 1958.

Preskočiť na obsah