kabát

kabát

kabát 800 1121 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

kabát

1. druh mužského a ženského vrchného odevu. Siahal niže pása, mal dlhé rukávy, zapínanie na gombíky, vpredu obvykle vrecká. Strih vychádzal z dobového mestského odevu, do pása bol priliehavý, od pása mal odstávajúci šosík, rovné alebo naberané rukávy. Do dedinského prostredia prenikol z miest v polovici 19. storočia. Spočiatku bol rozdiel medzi mužským a ženským kabátom malý. Výraznejšie sa začali odlišovať od konca 19. storočia, keď sa menili strihy kabátov. Ženské kabáty mali voľnejšie tvarovanie, bez šosíka. Mužské kabáty začali mať preložené goliere s fazónkou a dvojradové zapínanie. Kabáty sa kupovali na jarmokoch, no obvykle ich šili dedinskí krajčíri a krajčírky z rôznych priemyselných látok (tenké súkno, vlnené látky, zamat, plyš, flanel, kartún), zriedkavejšie z domáceho súkna alebo bieleho štvorväzného kepru – drelichu. Podšívali sa plátnom, flanelom a inými látkami, zriedkavo kožušinou. Boli súčasťou pracovného i sviatočného zimného odevu a postupne nahrádzali zanikajúce tradičné súčasti – kabanice, kožuchy. Rôzne formy kabátov sa udržali do polovice 20. storočia najmä v ženskom odeve, kde od konca 19. storočia bol aj súčasťou svadobného odevu mladuchy;
  2. názov sukne v oblasti východného Slovenska.

Kabát, Dolný Lopašov, okr. Piešťany, 1954. Kresba Radka Mikulová, Archív kresieb Ústavu etnológie SAV v Bratislave

AutorViera Nosáľová