hvizdky

hvizdky

hvizdky 749 562 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

hvizdky

malé hranové vzduchozvučné nástroje, ktoré používali deti a pastieri na signalizáciu a prednes melódií. Na hvizdku sa využíva prírodný materiál, ako žaluď, vydlabaný gaštan, liesková alebo orechová škrupinka, ktorý sa zaklíni medzi prsty a na jeho hranu sa prudko fúka vzduch. Vzniká vysoký piskľavý zvuk, ktorého intenzitu a výšku tónu ovplyvňuje sila fúkania. Plechové piskáče majú dva otvory a na ich hranu hráč fúka.
Hvízdanie na lieskovec. J. Suchý z Novej Bane (okr. Žarnovica), 2008. Archív Koordinačného centra TĽK.

Hvízdanie na orechovú škrupinku. J. Suchý z Novej Bane (okr. Žarnovica), 2008. Archív Koordinačného centra TĽK.

Leng, L.: Slovenské ľudové hudobné nástroje. Bratislava 1967, 60 a 84.
Elschek, O.: Slowakische Volksmusikinstrumente. Die Volksmusikinstrumente der Tschechoslowakei, Teil 2. Handbuch der europäischen Volksmusikinstrumente Serie I. Band 2. VEB Deutscher Verlag für Musik, Leipzig 1983, 116.