honelník

honelník

honelník 478 723 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

honelník

(bojtár, hajčiar, holeník, naháňač, povara, strungár, trškár)
mladší pastier pri salašnom chove oviec. Jeho úlohou na salaši bolo priháňať ovce ku strunge počas dojenia, pomáhať bačovi v kolibe (nosiť vodu, pripraviť drevo, starať sa o oheň a riad) a v prípade potreby i pásť. Za honelníka sa najímali 12–14-roční chlapci ( obyčajne synovia a mladší súrodenci baču alebo valachov), ktorí sa takto pripravovali na ovčiarske povolanie. Niekedy sa na túto prácu najímali aj starí ovčiari, ktorí už nevládali dojiť a pásť stádo. Mzda honelníka tvorila približne tretinu (niekedy však len štvrtinu alebo pätinu) mzdy dospelého ovčiara.

Honelník na salaši. Ratková, okr. Revúca. Archív negatívov Ústav etnológie SAV. Foto J. Kantár, 1961.