gáter

gáter

gáter 680 952 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

gáter

(mreža)
nárečový názov strojovej rámovej píly. Nahradila vodné píly s jedným či dvoma pílnymi listami. Zavádzanie gátrov súviselo s nástupom parného stroja v piliarstve v druhej polovici 19. storočia a s prechodom na priemyselné spracovanie dreva. Pílový rám remeselnej výroby nahradil továrenský gátrový rám s väčším počtom pílnych listov, ktoré rezali celý kmeň po dĺžke súčasne. Výkon píly zvyšovali aj rýchlostné prevody a podávanie klátov sústavou podávacích valcov. Prvá parná píla bola postavená po roku 1856 vo Veľkej Bytči, ďalšie v 60. rokoch 19. storočia napríklad v Hriňovej, v Bílkových Humenciach, Hlohovci. V 20. rokoch 20. storočia mali parné píly v drevárskej výrobe zastúpenie takmer 82 %. Prvé gátrové rámy pochádzali od viedenskej firmy G. Topham. Vyrábali ich aj v Krompachoch, Prakovciach, v železiarňach na Pohroní, firmaa Kachelmann vo Vyhniach a Poledniak v Košiciach. Vylepšením pílnych rámov jednoduchých vodných píl vznikali pologátrové píly s viacerými pílnymi listami (napríklad v Beňadove).

Gáter (strojové zariadenie zaniknutej píly) vyrobený v Krompachoch pred rokom 1914. Súkromný archív M. Kaľavského. Foto M. Kaľavský.

AutorLadislav Mlynka

Literatúra

Hanula, P.: Pologátrová píla na vrchnú vodu v Beňadove. In: Zborník Slovenského národného múzea, roč. 70, 1976, Etnografia 17, 180-192.
Hanušin J.: Staré píly a piliarstvo na Slovensku. In: Zborník lesníckeho, drevárskeho a poľovníckeho múzea, roč. 10, 1979, 7-72.