gate

gate

gate 800 987 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

gate

druh mužského základného odevu. Gate sa šili z domáceho konopného, ľanového alebo i bavlneného plátna. Šili ich ženy podomácky. Boli rovného strihu, s klinom v rozkroku. Šírka plátna na väčšine územia Slovenska tvorila šírku jednej gate. Na južnom a strednom Slovensku sa gate šili aj z viacerých pôl. Dĺžka gatí bola rôzna, siahali od podkolenia až po členky. Spodný okraj mohol byť zdvojený a vystrapený. Nad vystrapením boli zdobené mriežkou alebo výšivkou, obvykle v bielej farbe. V Honte a Podpoľaní bola výšivka farebná. Na celom území Slovenska boli gate súčasťou letného pracovného odevu, a tiež ako odev na spanie alebo ako spodná bielizeň. Na juhu Slovenska boli gate ešte začiatkom 20. storočia súčasťou nielen pracovného a sviatočného, ale dokonca aj obradového odevu.

Gate, Dolný Lopašov, okr. Piešťany, 1955. Kresba: Radka Mikulová, Archív kresieb Ústavu etnológie SAV v Bratislave