• Search
    Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Filter by Custom Post Type
    Pages
    Posts
    Zoznamy NKD
    Encyklopédia

formy na pečivo

formy na pečivo

formy na pečivo 800 579 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

formy na pečivo

1. formy na koláč, v ktorých sa pieklo cesto. Boli hrnčiarske, dvojdielne, hnedo alebo zeleno glazované, zriedkavejšie plechové. Mali tvar okrúhlej bábovnice, srdca, bábätka, barančeka, ryby , raka, alebo to boli malé formičky rôznych tvarov, samostatné či s viacerými miskami spojenými dovedna. Vyrábali sa v hrnčiarskych dielňach a používali na celom Slovensku približne od 18. storočia;
2. formy, ktorými sa pred pečením surové sladké cesto tvarovalo alebo zdobilo: medovnikárske drevené formy na tvarovanie medovníkov a formy na obradové pečivo (v 18. a 19. storočí sa v Dačovom Lome vyrábali okrúhle drevené, obojstranne vyrezávané formy na pečenie obradových sladkáňov); vykrajovacie, rôzne tvarované formičky z pozinkovaného plechu, ktoré sa pri pečení pečiva používajú dodnes.

Hrnčiarska forma v tvare srdca. Západné Slovensko, 19. storočie. SNM Historické múzeum v Bratislave. Foto M. Červeňanský
Hrnčiarska forma v tvare srdca. Západné Slovensko, 19. storočie. SNM Historické múzeum v Bratislave. Foto M. Červeňanský

AutorIrena Pišútová

Literatúra

Landsfeld, H.: Lidové hrnčířství a džbánkářství. Praha 1950.
Murgašová (Pišútová), I.: Formy na obradové pečivo z Dačovho Lomu. Zborník SNM-Etnografia, 1962, s.176-180.
Václavík, A.: Slovenské palice. Martin 1936.