exogamia

exogamia

exogamia 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

exogamia

pravidlo uzatvárania manželstva mimo vlastnej lokálnej, etnickej, kultúrnej či religióznej skupiny (kmeň, kasta, dedina, etnická alebo konfesionálna skupina atď.). Môže existovať súčasne s fenoménom endogamie. Exogamia je princípom pohlavných a manželských vzťahov, ktoré vylučujú princíp incestu. Môže pôsobiť ako faktor prelínania, a tým destabilizácie kultúrnych tradícií. Etnológia venovala pozornosť exogamii v rámci rodiny, ale tiež etnickým, náboženským, lokálnym, profesionálnym a kultúrnym prejavom tohto javu. Pojmy endogamia a exogamia ako prvý použil škótsky etnológ J. F. McLennan vo svojej práci Primitive Mariage (1865).

AutorPeter Salner

Literatúra

Ferák, V., Kroupová, Z., Salner, P.: Sekulárny vývoj endogamie a inbrídingu v obciach Bystrickej doliny (Kysuce). In: Správy a informácie KM, roč. 4, 1980, 93-115.
Švecová, S.: Prejavy príbuzenských vzťahov v dvoch endogamných obciach na Slovensku. Český lid, 54, 1967, 145-154.