• Search
    Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Filter by Custom Post Type
    Pages
    Posts
    Zoznamy NKD
    Encyklopédia

droždie

droždie

droždie 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

droždie

živé organizmy, ktoré premieňajú cukry v múke na alkohol a oxid uhličitý, spôsobujú kysnutie cesta. Najstarší druh kvasiaceho prostriedku vznikal ako usadenina pri varení pivného sladu, ktorý sa v celom slovanskom svete označoval slovom droždie. Celé stáročia sa droždie používalo v tekutom stave. Jeho lisované formy sa začali vyrábať až v druhej polovici 19. storočia. Najväčším výrobcom droždia na Slovensku bol podnik v Trenčíne. V rurálnom prostredí sa pri domácom pečení používali aj iné kvasné prostriedky.

AutorRastislava Stoličná

Literatúra

Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.