• Search
    Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Filter by Custom Post Type
    Pages
    Posts
    Zoznamy NKD
    Encyklopédia

čaj

čaj

čaj 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

čaj

nápoj zo sušených listov a pupeňov čajovníka. Najstarší záznam o čaji ako liečivom a povzbudivom nápoji pochádza spred dvoch tisícročí z Číny. V 4. a 5. storočí tu bolo pitie čaju už bežné. O 300 rokov neskôr aj v Japonsku. Do Európy prenikli prvé vzorky v 16. storočí prostredníctvom arabských kupcov. Prvý obchod s čajom uskutočnili Portugalci, Holanďania a Angličania, ktorí ho začali pestovať v kolóniách. V 17. storočí poznali čaj aj v Rusku, kam ho priviezli z Mongolska. V tej dobe sa pil v Európe iba ako liek a predával sa v lekárňach. Bežným nápojom sa stal až v 18. storočí. Na Slovensku nadviazala konzumácia čaju na staršiu tradíciu rastlinných odvarov, ktoré sa pili najmä ako liečivé nápoje a mali dôležité miesto v tradičnom liečení. Postupne sa aj pre tieto odvary z liečivých rastlín zaužíval v ľudovom prostredí názov čaj. Pravý čaj u nás zdomácnel v 19. storočí najmä vďaka šafraníkom, olejkárom, drotárom a podomovým obchodníkom, ktorí navštevovali Rusko a naučili sa ho tam piť. Spočiatku sa konzumoval skôr v mestách, ale v prvých desaťročiach 20. storočia sa rozšíril aj na vidieku. Importovaný ruský alebo čínsky čaj postupne začal vytláčať zo skladby stravy tradičné rastlinné odvary a stal sa všeobecne známym na celom území. Presadil sa najmä ako nápoj na raňajky.

AutorRastislava Stoličná

Literatúra

Žáček, N.: Nad šálkem plným vůně. Praha 1977.
Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.