blúza

blúza

blúza 800 847 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

blúza

(jupka, lember, lipitka)
druh ženského základného odevu pokrývajúci hornú časť tela. Do tradičného odevu prenikli blúzy z mestského prostredia koncom 19. storočia. Blúzy sa šili z tenkých pracích, priemyselne vyrábaných látok. V polokroji, v snahe prispôsobiť sa k mestskému odevu, bola blúza z toho istého materiálu z akého bola sukňa. Šili ich dedinské krajčírky, zložitejší a netradičný strih si vyžadoval väčšiu zručnosť. Nahradili rukávce, nosili sa vo všedné i sviatočné dni. Nosenie blúzy pretrvalo v polokroji do druhej polovice 20. storočia.

Blúza, Sebechleby, okr. Krupina, 1980. Foto: Adam Pranda, Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave