šúľance

šúľance

šúľance 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

šúľance

(bobále, kokošky, nudle, púčky, slíže)
tradičná cestovina pripravená šúľaním cesta medzi dlaňami alebo dlaňou po drevenej doske na dlhšie šúľky, ktoré sa pokrájali na kúsky veľkosti malíčka a uvarili vo vode. Do cesta sa k múke pridávali varené postrúhané zemiaky, ktoré pôvodne nahrádzali nedostatok múky. Šúľance sa dochucovali pomletými orechmi, makom, lekvárom, cukrom, opraženou krupicou alebo strúhankou. Omastili sa maslom alebo masťou a podávali ako výdatné samostatné jedlo. V obilninárskych oblastiach mali šúľance funkciu obradového jedla. Ich konzumácia na Popolcovú stredu a na Veľký piatok mala roľníkovi a jeho rodine zabezpečiť veľké, plné klasy obilia.

AutorRastislava Stoličná

Literatúra

Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.

Preskočiť na obsah

Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.

Prijať všetky Prijať len potrebné