oškvarky

oškvarky

oškvarky 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

oškvarky

vyškvarené časti tuku po vytopení masti. V tradičnej slovenskej kuchyni sa využívali najmä oškvarky z bravčovej slaniny, menej aj hydinové. Oškvarky obsahujú viac než polovicu masti, preto sa zvykli ešte lisovať. Čerstvé sa podávali s chlebom ako samostatné jedlo. Rozomleté a zaliate masťou v sklenených pohároch sa používali ako nátierka na chlieb, na prípravu pečiva – oškvarkových pagáčikov a na mastenie jedál, napríklad kaší, varených zemiakov, dusenej kapusty.

AutorRastislava Stoličná

Literatúra

Pelech, O. a kol.: Domáca zakáľačka. Bratislava 1978.
Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.

Preskočiť na obsah

Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.

Prijať všetky Prijať len potrebné