kuchynský nábytok

kuchynský nábytok

kuchynský nábytok 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

kuchynský nábytok

nábytok tvoriaci zariadenie kuchyne a súvisiaci s prípravou stravy. Kuchynský nábytok ako druh sa začal vytvárať na prelome 18. a 19. storočia, keď sa ohnisko s čeľusťami pece prenieslo z izby do pitvora a v jeho zadnej časti vznikla čierna kuchyňa. Zariadenie čiernej kuchyne sa vo väčšine prípadov skladalo len z lavice alebo truhly na potraviny. Kuchynský riad a náčinie boli buď zavesené na stene alebo položené na lavici. Taniere a misy boli zavesené na stenách. V 2. polovici 19. storočia, keď bolo otvorené ohnisko nahradené šporákom, mení sa skladba kuchynského nábytku. Na uloženie riadu sa začala používať závesná polica, do kuchyne pribudol stôl a lavica. Na stenách viseli už len ozdobné taniere a misy. Začiatkom 20. storočia, keď sa kuchyňa stala druhým obytným priestorom domu, police vystriedal kredenc, k stolu pribudli stoličky, v kuchyni sa objavuje tiež lôžko, na ktorom zvyčajne spáva najstaršia generácia. Kuchynský nábytok ako komplet skladajúci sa z kredenca, stola, stoličiek, umývacieho stola a lavičky na vedrá z vodou sa v dedinskom prostredí začal používať až po 2. svetovej vojne.

AutorMojmír Benža

Pozri aj
Literatúra

---

Preskočiť na obsah

Táto webová stránka používa cookies na zlepšenie vášho zážitku z prehliadania a zabezpečenie správneho fungovania stránky. Pokračovaním v používaní tejto stránky potvrdzujete a prijímate používanie cookies.

Prijať všetky Prijať len potrebné