olovrant

olovrant

olovrant 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

olovrant

(havránka, juzena, nešpor, svačina, užona)
jedlo podávané medzi obedom a večerou. Rôzne názvy olovrantu sa používali na tých dedinách, kde mal stravovací poriadok už v minulosti rozvinutejšiu formu a jedlo sa viac ako trikrát denne. Jesť popoludní sa zvyklo sezónne, keď sa robili celodenné práce na poli. Olovrant sa podával najmä ľuďom, ktorí boli najviac zaťažení fyzickou prácou. Väčšinou to bola suchá strava doplnená nápojom, napríklad chlieb s kyslým mliekom alebo chlieb so slaninou a vodou.

AutorRastislava Stoličná

Literatúra

Stoličná, R.: K otázkam štruktúry, obsahu a názvom jedenia dedinských spoločenstiev na Slovensku. In: Slovenský národopis, roč. 39, 1991, č. 3-4, 303-309.

Skip to content