spodná sukňa

spodná sukňa

spodná sukňa 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

spodná sukňa

(bilota, fodráš, spodnica, škrobenica)
doplnok základného ženského odevu, zakrývajúci od pása dolnú časť tela. Nosenie dvoch sukní na sebe pôvodne súviselo s ochranou pred chladom. Ako spodná sukňa spočiatku slúžila obnosená alebo staršia vrchná sukňa. V priebehu 19. storočia sa spodné sukne začali šiť z bieleho alebo farebného pracieho materiálu. Spodný okraj býval zdobený čipkou alebo bielou strojovou výšivkou. Na východnom Slovensku mali na spodnom okraji prišitý ešte široký volán. Ich nosenie začalo čoraz viac súvisieť s dobovým ideálom ženskej krásy, ktorý uprednostňoval ženy plných bokov. Spodné sukne sa preto vystužovali škrobením, alebo sa dokonca podšívali papierom. Počet oblečených spodných sukní závisel od príležitosti odevu a miestnych zvyklostí. Vo všedné dni sa nosila jedna alebo dve, ktoré nahradili aj nosenie rubáša. Vo sviatočné dni ženy nosili viacero spodných sukní, v niektorých oblastiach nížinného Slovenska bol ich počet značne vysoký.