slúžka

slúžka

slúžka 800 1062 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

slúžka

(dzífka, služnyca, robotná pospolkyňa, chúva, maďarsky čelédláň, nemecky dínstmédchen)
mladé slobodné dievčatá (nezriedka aj šesťročné) pracujúce vo vidieckej alebo mestskej rodine za odmenu. V rodinách strednej a majetnejšej vrstvy mestského obyvateľstva nachádzali zamestnanie obvykle dievčatá z okolitého vidieka. Vykonávali práce spojené s vedením domácnosti (varenie, podávanie jedál, pranie a hladenie bielizne, upratovanie, s domácou paňou obstarávali nákupy), boli poverené starostlivosťou o deti (vychovávateľky; nurses), starali sa o jednotlivých členov rodiny (komorná, frajcimerka). Pri najímaní slúžky do rodiny sa často prihliadalo aj na ich jazykové znalosti, vítané boli nemecky a maďarsky hovoriace dievčatá, ktoré naučili slovenské deti cudzí jazyk. Slovenské dievčatá do služby odchádzali tiež na reč, na frajmak, nemecky ajntauš, do maďarských a nemeckých rodín. Do mesta odchádzali do služby dievčatá aj z bohatých gazdovských rodín, aby sa naučili mravom a zvyklostiam spoločenského života i vedeniu domácnosti, čo sa považovalo za vhodnú prípravu pre manželstvo. Medzi povinnosti slúžky na vidieku patrili aj niektoré práce súvisiace s poľnohospodárstvom. Ukončenie služby znamenalo nielen výplatu dohovorenej odmeny, ale neraz i obdarovanie slúžky (šatka, utierky, obrusy, zástery, látka na šaty, parádne čižmy). V prvých desaťročiach 20. storočia patrilo 3766 osôb k „domácemu“ služobníctvu, z toho bola prevaha žien.

Slúžky na majeri Havkáč vo sviatočnom odeve. Budmerice (okr. Pezinok), 1929 - 1930. Autor neznámy. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave

Literatúra

Paríková, M.: Miesto a funkcie služobníctva v lokálnom spoločenstve. In: Slovenský národopis, roč. 38, 1990, 191- 193.
Škovierová, Z.: Spoločenský život. In: Rača. Vlastivedná monografia. Zostavil J. Podolák. Bratislava 1989, 184 – 185.