• Search
    Generic filters
    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Filter by Custom Post Type
    Pages
    Posts
    Zoznamy NKD
    Encyklopédia

slanina

slanina

slanina 150 150 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

slanina

podkožná tuková vrstva ošípaných. V tradičnej slovenskej kuchyni bola slanina charakteristickou a významnou potravinou. Domáca slanina v horských oblastiach nebola hrubá. Zo zabitej ošípanej sa vyrezali pláty slaniny pozdĺž chrbtice, čím vznikli dve rovnaké polovice. Dôkladne sa potreli soľou, okorenili cesnakom, posypali rascou a niekoľko dní sa máčali v slanom rôsole. Potom sa zavesili sušiť alebo údiť do podstrešia domu do komína. Vyúdená slanina sa konzumovala ako kaloricky výdatné jedlo s chlebom, na kocky pokrájanou a upraženou slaninou sa mastili kaše, cestoviny a zemiaky. Na praženej slanine zmiešanej s múkou sa robila zápražka, ktorá dodávala mnohým slovenským tradičným polievkam a prívarkom charakteristickú chuť. Keď sa mala slanina skladovať kratší čas, konzervovala sa len solením alebo obarením horúcou vodou. Veľká časť obyvateľstva horských oblastí bola však odkázaná na slaninu dovážanú z južných častí Slovenska. Odtiaľ bola slanina hrubšia, viac nasolená i údená. Na obchod so slaninou sa špecializovali niektorí furmani, napríklad z Čierneho Balogu. V priebehu 20. storočia sa začala časť slaniny vyškvarovať na masť a oškvarky. Konzumácia slaniny je i v súčasnosti na dedinách veľmi rozšírená. Na rozdiel od minulosti sa slanina spolu s klobásami a mäsom údi v udiarni postavenej na dvore domu.

AutorRastislava Stoličná

Pozri aj
Literatúra

Markuš, M.: Strava. In: Horehronie II. Bratislava 1974.
Stoličná, R.: Kuchyňa našich predkov. Bratislava 2001.