šindeľ

šindeľ

šindeľ 800 553 Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru

šindeľ

drevená krytina používaná v tradičnom staviteľstve na pokrytie strechy. Šindle majú obdĺžnikový tvar o dĺžke 30-60 cm a šírke 8-12 cm s jednou hrubšou pozdĺžnou stranou so žliabkom (pahou). Vyrábali sa štiepaním a strúhaním z mäkkého ihličnatého dreva. Strecha sa šindľami pobíjala. Jednotlivé šindle sa na laty strešnej konštrukcie pribíjali tak, že do žliabku šindľa sa zasunul a pribil ďalší šindeľ tak, aby vznikla súvislá plocha. Postupovalo sa od najspodnejšej laty po hrebeň strechy. Šindeľ sa používal najmä v horských oblastiach, často spolu so slamenými doškami, ktoré v priebehu 19. storočia postupne nahradil. Začiatkom 20. storočia šindeľ vystriedala škridlica.

Viazanice nových šindľov, Hervartov, okr. Bardejov, 1963. Foto: Anna Kostková. Archív negatívov Ústavu etnológie SAV v Bratislave